Begeleiding voor kinderen met woedebuien
samen met begeleiding voor ouders
Aanbod voor kinderen en ouders

Traject RUST IN MIJ
Situatieschets
Je kind komt schreeuwend thuis en roept je toe nooit meer naar school te gaan. De boekentas vliegt in het rond, de stoelen ook. Hij schreeuwt luidkeels de school te haten en eist dat je hem tijdig op school komt afhalen. 'Oh nee é, niet weer.' Hij moet dan eens langer in de opvang blijven en het is weer van dat. Terwijl jij hemel en aarde verzet zodat hij er zo weinig mogelijk naartoe moet. Je schreeuwt hem toe, dat als hij zo verder doet, hij elke dag naar de opvang zal mogen gaan. Dan weet hij eens wat het is en kan hij er misschien aan gewoon worden. ‘Pffff, het is toch altijd iets.’ Je bent deze situaties zo moe.
Je wordt uitgenodigd bij vrienden voor een etentje. Leuk, maar de kinderen gaan mee. Nog voor jullie aankomen maak je je al zorgen over hoe jouw jongste kind zich zal gedragen. Het eerste uur verloopt goed tot jullie vriend roept naar jouw jongste kind dat hij niet mag slaan op zijn zus. 'Oh nee, dat waar je zo’n schrik voor hebt lijkt te beginnen.' Jouw jongste kind bijt en slaat geregeld zijn oudere zus, maar je hoopte dat dit vandaag toch niet zou gebeuren. Je roept jouw jongste kind bij je en zegt dat hij niet flink is. 'Nee é, het wordt nog erger.' Hij schreeuwt en slaat om zich heen. Je probeert snel te reageren zodat de sitautie kan bedaren, maar dan slaat hij jou. Je kookt van woede, neemt hem vast en zet hem apart. Je kan wel door de grond zakken van schaamte. En alsof dat nog niet erg genoeg is, geven jouw vrienden nog wat commentaar over hoe jij je kind moet opvoeden. ‘Gggrrr, waarom zijn we niet gewoon thuis gebleven’.
Jouw kinderen spelen samen een spelletje op de nitendo switch. Tot je hen plots hoort roepen en wenen. Je gaat de living in, waar je ziet hoe jouw jongste kind de oudste slaat. Onmiddellijk grijp je in en grijp je de hand van je jongste kind vast. Hij schreeuwt je toe dat hij niet begonnen is en dat het altijd zijn schuld is. ‘Het is toch altijd hetzelfde als jullie op de nintendo spelen.’ Als straf mag hij een maand niet meer spelen op de nintendo. Nu ontploft hij helemaal, slaat jou en stormt naar buiten. Jij hebt het zo gehad met deze situatie. Waarom kunnen de kinderen niet eens gewoon samen spelen, zonder ruzie? Het kan toch niet zijn dat jouw jongste kind zomaar anderen slaat?
Je bent op vakantie en gaat met het gezin naar de supermarkt. Jouw kind heeft er duidelijk geen zin in. Want net bij de ingang blijft jouw kind stokstijf staan. Hij is koppig, antwoordt niet,... Jij probeert uit te zoeken wat de reden is, maar hij zegt enkel maar 'grrrrmmm'. Tegen hem praten, dreigen dat hij nu wel verder moet stappen,... tot doorgaan en afwachten wat zijn reactie is. Maar terwijl je op afstand staat te kijken, vraag je je af wat die andere mensen wel niet van je moeten denken. Vreselijk. Zo'n koppig kind.


Hoe het voor jou zou kunnen zijn:
Aan het einde van een schooldag komt jouw kind jou vrolijk toegelopen. Je vangt hem zo graag in je armen op.
Wanneer jouw kind in een boze bui schiet, weet jij hoe je rustig kan blijven en hoe je het best reageert. Zo is de boze bui in geen tijd verdwenen.
Zorgeloos ga je in op uitnodigingen voor een feestje. Eindelijk tijd om bij te praten. En de kinderen? Die spelen samen met de andere kinderen op het feest. Wat een plezier hebben ze samen.
Jij kan met een gerust hart koken in de keuken, terwijl jouw kinderen samen spelen op de nitendo switch. De enige geluiden die jij hoort zijn overwinningskreetjes.
Je kind wil mee naar de winkel? Met veel plezier zeg jij 'ja, kom gerust mee'. Je weet immers dat hij het leuk vindt om samen bij je te zijn.
Resultaat na het traject
Jouw kind heeft zijn woedebuien onder controle en voelt zich gelukkiger. En met je andere kind hoor je hem lachen en spelen. Hoe leuk is dat!
Geloof me, het zal nog wel eens gebeuren dat het tegen zit. Maar dan merk jij dat jouw kind voldoende zelfzekerheid heeft om voor zichzelf op te komen. Hij laat zich niet zomaar doen.
Er heerst weer rust en ontspanning in huis. Jullie kunnen samen genieten. Wat jou niet weerhoudt om allerlei activiteiten in te plannen. Al nagedacht over de volgende uitstap?
Opvoeden blijft een zoektocht en gaat niet vanzelf. Maar nu heb jij meer vertrouwen in jezelf als ouder. Je weet hoe je de woedebuien bij je kind kan aanpakken. Maar hé, die komen nog maar weinig voor.
Traject 'RUST IN MIJ'
* Intakegesprek (60 min) waarbij ik jouw verhaal beluister. Je krijgt ook onmiddellijk inzichten en tips die je onmiddellijk thuis kan inzetten.
* 9 individuele sessies met je kind (45min/sessie) waarin ik jouw kind inzicht en taal geef over de eigen gevoelens zodat hij niet enkel een stevig zelfbeeld krijgt, maar ook een nieuwe manier heeft om zich uit te drukken. Hierdoor kan jouw kind tot rust komen, minder woedebuien vertonen en heeft hij zichzelf beter in de hand.
* 3 individuele oudersessies (50 min/sessie) waarin jij al jouw opvoedingsvragen kan stellen. Ik bezorg jou een advies op maat van jouw kind.
* Online training (>2u aan korte en begrijpbare video's) waarin je inzichten en een theoretisch kader krijgt zodat je nog beter je kind kan begrijpen. Je leert waarom bepaalde dingen werken en andere niet.
* Opdrachten voor thuis om de band met je kind te verstevingen. In plaats van conflict ga je naar in gesprek met je kind. (De oefeningen worden persoonlijk toegelicht maar je krijgt dit ook via video.)
Hoe fijn zou het voor je zijn, mocht er al één van deze resultaten bereikt worden.
Dan weet ik wat jouw besluit geworden is. Toch?
Hoeveel tijd en energie mag het jou nog kosten?