Begeleiding voor kinderen met woedebuien
samen met begeleiding voor ouders
Aanbod voor mama's

Zelfzekere-mama-traject
Situatieschets
Je bent bij vrienden op bezoek, samen met je kinderen. Plots wordt het al wat later en je kinderen hebben dringend nood aan slaap. Gelukkig mogen jouw kinderen het bed lenen van jullie vrienden. Want straks nemen jullie de kinderen gewoon terug mee naar huis. Jouw jongste kind gaat vlot slapen. Je hoort bijna geen zuchtje meer op de babyfoon. Maar met jouw oudste kind gaat het moeilijk. Hij vindt allerlei redenen om langer op te blijven. ‘Ik heb honger.’ ‘Ik wil nog een knuffel.’ Uiteindelijk doet jouw partner een poging om hem in bed te stoppen. Terwijl jij aan tafel zit bij je vrienden gaat het onderwerp over slapen gaan verder. Je krijgt allerlei advies. ‘Laat je niet doen door je kind. Jij bent de baas.’ ‘Kinderen moeten naar jou luisteren’. Jij probeert te verantwoorden waarom je doet wat je doet. En dan… staat plots jouw partner terug beneden met een huilend kind op de arm. Je neemt jouw huilend kind over en stapt kwaad naar boven. Je schreeuwt hem toe dat hij nu moet slapen. Terwijl je naar beneden gaat, voel jij je slecht. ‘Ben ik nu zo’n slechte moeder’ ‘Wat doe ik toch fout?’
Er zijn oudercontacten op school, enkel voor die kinderen waarbij de leerkracht zich zorgen maakt. En ja hoor, ook jij wordt uitgenodigd. Met tegenzin ga je in gesprek met de leerkracht. ‘Wat gaan ze nu weer vertellen over mijn kind’. Je voelt de bui al hangen want sedert enige tijd komen er voortdurend opmerkingen over het gedrag van jouw kind. Het advies klinkt als volgt: ‘Het wordt tijd dat jullie hulp zoeken voor jullie kind’. Jij bent er van overtuigd dat jouw kind eigenlijk niet ‘slecht’ is, hij is overprikkeld en kan zich hierdoor niet houden aan de grenzen. In gesprek met je partner vraag je hem/haar huilend wat je nog meer kan doen. ‘Hoe komt het toch dat ik mijn kind niet kan leren hoe hij zichzelf in de hand moet houden?’ Je voelt je gefaald als moeder.
Samen op stap met de familie. Leuk zou je denken, maar jij voelt je onrustig. Jouw kind gedraagt zich vaak niet zoals het hoort. Hij wil altijd de eerste zijn, maakt ruzie met zijn nichtje, kan niet tegen zijn verlies, gebruikt scheldwoorden,… Je verwacht je weer al heel wat commentaar op het gedrag van jouw kind. Vreselijk vind je het. Op voorhand licht jij jouw kind in hoe hij zich moet gedragen en dat er een straf volgt wanneer hij niet doet wat de afspraak is. Na nog geen halfuur samen zijn met de familie, hoor jij jouw kind schreeuwen. Het nichtje komt wenend bij haar moeder, waardoor jij commentaar krijgt op hoe jij je kind moet opvoeden. ‘Het is toch altijd iets met jouw kind.’ Je gaat naar kind toe en schreeuwt hem toe dat hij gestraft is nog voor hij jou kan vertellen wat er aan de hand is. Je ziet het verdriet en de boosheid op zijn gezicht verschijnen. Maar je houdt vol. Je hebt het gehad. In de auto op de terugweg voel jij je schuldig. ‘Had ik niet op een andere manier kunnen reageren?’ ‘Waarom heb ik niet even eerst geluisterd?’ Diep van binnen voel jij jou een gefaalde ouder. ‘Hoe kan ik het toch anders doen?’
Een namiddag spelen in het park in de buurt. Je hebt afgesproken met vriendinnen die ook kinderen hebben. Ideaal want terwijl jullie bijpraten kunnen de kinderen samen spelen. Eénmaal aangekomen probeer je jouw kind te stimuleren om mee te spelen. Jouw kind durft echter niet naar de anderen toe te gaan en is verlegen. ‘Ga maar naar de andere kindjes.’ ‘Voor een keertje dat je kan samenspelen met anderen, durf jij niet.’ Je pakt jouw kind op en draagt het tot bij de anderen. Jouw kind is ondertussen aan het schreeuwen en huilen. Toch zet jouw kind neer in het midden van de speeltuin en ga jij terug naar jouw vriendinnen. ‘Ik begrijp niet dat ze nu niet wil spelen. Het is toch altijd iets.’ Eénmaal ’s avonds in bed denk je nog even na over wat er gebeurd was. Je voelt je gekwetst in jouw manier hoe je je kind schreeuwend hebt neergezet. Verdrietig bedenk je dat jij wel een slechte moeder moet zijn om zo je kind aan te pakken.
ZELFZEKERE MAMA TRAJECT
6 individuele sessies van telkens 60 min
Extra opdrachten
Resultaten na het traject
Wanneer jouw kind ‘lastig’ gedrag stelt, weet jij de reden waarom dit zo is. Doordat jij er bewust voor kiest om jouw kind te zien in zijn gedrag en hierop af te stemmen, lukt het jou om je ‘af te sluiten’ van de commentaar/meningen van anderen. Jij durft te staan voor jouw opvoeding maar vooral voor jouw kind.
Jij bent je bewust van wat jouw overtuigingen, gevoelens en behoeften zijn. Hierdoor kan je afstand nemen tussen het gedrag dat jouw kind stelt en wat het met jou doet. Dat zorgt ervoor dat jij je minder gefaald voelt als ouder, maar ook dat jij rustiger kan reageren op het gedrag van jouw kind. Je geeft op een liefdevolle manier grenzen aan, waardoor jouw kind zich gemakkelijker aan deze grenzen kan houden.
Doordat jij als mama meer vertrouwen hebt in jezelf, merk je dat de conflicten met je kind steeds minder worden. En uiteraard komen ze nog wel eens voor. Alleen merk je nu dat ze veel minder energie van je vragen en dat ze in no time opgelost zijn.
Door tijd te nemen en je bewust te worden van wie jij bent als ouder, merk je dat je op een andere maar met een vertrouwde manier gaat reageren op jouw kind en gezin. Dat zorgt er voor dat er veel rust in huis is. Jij kijkt er naar uit om samen met je kind leuke dingen te doen.
Ik ben vooral milder voor mezelf en minder bezig met het beeld dat ik heb over opvoeden. Door bewust te worden van mijn stereotiepe ideeën, leg ik minder druk op mijn kind. Zo kan ik meer oog hebben voor zijn noden/behoeften. Ik ga in een conflict na waarom iets "moet". Moet dit echt (vanuit mijn stereotiepe beeld)? Is dit wat mijn kind nodig heeft? Ik zeg ook helpende gedachten (nl. dat negatieve gevoelens mogen bestaan) en ben alert voor het feit dat zijn gevoelens niet mijn gevoelens zijn. Dat kinderen vooral gevoelenswezens zijn en dit niet automatisch iets zegt over mijn rol als moeder(afwijzing). Het traject geeft me meer rust en vertrouwen in het aangeven van grenzen en hoe ik kan reageren op zijn gedrag. Hierdoor ben ik minder angstig voor de toekomst. Onze interacties rond onze gevoeligheden/conflicten, zijn hierdoor minder bedreigend, minder intens. Conflicten komen minder vaak voor en voelen minder als een gevecht met winnaar/verliezer.
Het traject heeft ervoor gezorgd dat ik er niet onderdoor ging. Ik had het gevoel dat ik rustiger was wat de relatie met de kinderen ten goede kwam. Het lukte mij om niet direct zelf boos te worden als er ruzie was maar eerst te luisteren naar wat er speelde bij elk kind.
Hoeveel vaak heb jij al gedacht te falen als moeder? Hoeveel langer duld je deze vreselijke gevoelens nog? Hoe vaak laat jij nog over jouw grenzen gaan?
Hoe fijn zou het voor jou zijn, mocht je deze resultaten kunnen bereiken.
Eindelijk meer tijd vrij om leuke dingen te doen, geen gepieker meer over hoe je het anders kan doen, geen gekwetste gevoelens meer als mama,…
Het vraagt slechts een investering van 425 euro.
(Deelbetaling: 2 deelbetalingen van telkens 222 euro)